Direct contact? Bel: 085 - 0434471

HomePersonen- en familierechtErkenning en gezag

Erkenning en gezag

Krijgt u een kind, maar bent u niet getrouwd of is er geen geregistreerd partnerschap? Dan ontstaat er niet vanzelf een familierechtelijke betrekking tussen de vader en het kind. Daarvoor is erkenning nodig. Deze erkenning brengt rechten en plichten mee. De verplichting tot het betalen van levensonderhoud, het recht op omgang en erfrechtelijke aanspraken. Wij informeren u graag over de ins en outs.

Erkenning betekent nog niet dat er automatisch sprake is van gezamenlijk ouderlijk gezag over het kind. Om gezamenlijk te worden belast met het ouderlijk gezag zodat belangrijke beslissingen rondom het kind gezamenlijk moet worden genomen, moet er door de beide ouders nog een verzoek worden ingediend. Dit wordt aangetekend in het openbare gezag register. Het benodigde formulier kan worden gedownload op www.rechtspraak.nl.

Werkt de ouder die van rechtswege het ouderlijk gezag heeft niet mee aan het regelen van het gezamenlijk ouderlijk gezag, dan kan de andere ouder naar de rechter om vervangende toestemming te vragen. Dit moet via een gerechtelijke procedure. Speelt dit bij u? Neemt u dan vrijblijvend contact op voor informatie. 

Contact opnemen