Uit elkaar na samenwonen
Ook als u samenwoont en uit elkaar gaat, zijn er zaken die geregeld moeten worden. De juridische gevolgen zijn anders dan bij een huwelijk. Zo is er in beginsel geen sprake van partneralimentatie. Zie hiervoor ook de blog hierover. Daarbij hangt het af of u (minderjarige) kinderen heeft en of u een samenlevingscontract heeft.
Kinderen
Als u samenwoont en kinderen heeft die jonger zijn dan 18 jaar, moet u een ouderschapsplan opstellen.
Ook als u samenwoont met kinderen ouder dan 18 jaar, zult u samen afspraken moeten maken over de kinderen. Hierbij is echter geen ouderschapsplan verplicht. Mocht u hierover vragen hebben, kunt u altijd terecht bij Compass.
Samenwonen zonder samenlevingscontract
Als u geen samenlevingscontract heeft, dan zult u, als u uit elkaar gaat, afspraken moeten maken over de gezamenlijke bezittingen en schulden. Zeker als u een woning en/of hypotheek op beider naam heeft, is het zeer raadzaam om een deskundige te raadplegen. Het is verstandig om de afspraken schriftelijke vast te leggen. Dat kan in een convenant. Een advocaat en advocaat-mediator kan u (beiden) hierbij helpen.
Samenwonen met samenlevingscontract
Heeft u een samenlevingscontract en gaat u scheiden, dan hangt het af van de afspraken die daarin zijn opgenomen hoe u alles kunt en moet regelen. Zo kan het samenlevingscontract afspraken bevatten over de verdeling en/of verrekening van de bezittingen en schulden, over de huur- of koopwoning, over de hypotheek, pensioen en zelfs over het betalen van alimentatie. Dat is bij ieder samenlevingscontract anders.
Het is raadzaam de afspraken schriftelijk vast te leggen in een convenant. Het is erg belangrijk dat er goed gekeken wordt naar de juridische en fiscale gevolgen van de te maken of reeds gemaakte afspraken. Hiervoor kunt u het beste een deskundige, zoals een vFAS advocaat / vFAS advocaat-mediator inschakelen die u (beiden) hierin ondersteunt.