Direct contact? Bel: 085 - 0434471

HomeBlogPartneralimentatie na samenwonen

Partneralimentatie na samenwonen

Wij wonen samen en gaan nu uit elkaar. Volgens mijn ex-partner heb ik geen recht op partneralimentatie. Hoe zit dat?

Veel mensen denken dat het voor samenwoners juridisch hetzelfde is geregeld als voor mensen die gehuwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Dat is echter niet juist.

Je woont (al jaren) samen en hebt samen kinderen. De een heeft altijd gewerkt en verdient ook aardig. De ander is thuis gebleven om voor de kinderen te zorgen. Nu hebben jullie toch besloten uit elkaar te gaan. Dan hoor je ineens dat je geen recht hebt op partneralimentatie. Maar hoezo dan? Hij/zij verdient heel veel en ik niets. Mijn vriendin krijgt wel partneralimentatie. Waarom ik niet? Hoe kom ik dan nog rond met onze kinderen? Hoezo moet ik nu gaan werken? Ik heb al jaren niet meer gewerkt, ik zorg fulltime voor de kinderen. Hoe moet dat nu? 

Deze vragen en meer, horen wij regelmatig in onze praktijk.    

Het is -helaas- nog een wijdverbreid probleem dat veel samenwoners niet weten dat het juridisch anders is geregeld voor samenwoners dan voor gehuwden. Zo is inderdaad de partneralimentatie een onderdeel dat anders is geregeld.

Het is afhankelijk of je een samenlevingscontract hebt afgesloten, waarin wel een bepaling is opgenomen dat er recht is op partneralimentatie of dat je geen samenlevingscontract hebt (met een dergelijke bepaling).

Als je een samenlevingscontract hebt, waarin staat opgenomen dat er bij uit elkaar gaan, -al dan niet onder voorwaarden- wel recht is op partneralimentatie, dan kan daarop een beroep worden gedaan en heb je -afhankelijk van eventuele voorwaarden- wel recht op partneralimentatie.

Echter, als jullie niets samen hebben overeengekomen dienaangaande in een samenlevingscontract dan wel überhaupt geen samenlevingscontract hebben, dan is het inderdaad juist dat er geen recht is op partneralimentatie. Je zou samen wel alsnog partneralimentatie kunnen afpreken. Hieraan zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden, waaronder dat het schriftelijk moet worden vastgelegd en dat er sprake is van behoefte en draagkracht. Dergelijke afspraken hebben ook fiscale consequenties. Het is dan ook zeer raadzaam om hiervoor een deskundige te raadplegen.

Voor vragen of meer informatie, neem contact op met Compass Familierecht Advocaten en Mediators

Contact opnemen